ترمز کردن در جادههای لغزنده از چالشهایی است که رانندگان در فصول بارانی با آن روبرو میشود. برای ایجاد کنترل بیشتر روی ترمز ماشین، سیستمی به نام ترمز ضد قفل abs طراحی شده است. با استفاده از این سیستم رانندگان مبتدی نیز میتوانند در جادههای لغزنده روی ترمز ماشین خود کنترل داشته باشند. در ادامه توضیحاتی درباره اجزای تشکیل دهنده این سیستم، چگونگی عملکرد آن و مزایا و معایب سیستم ترمز ای بی اس ارائه خواهد شد. با ما همراه باشید.
| مشاهده و خرید محصولات مربوط به ترمز ASB در انواع خودروهای سایپا: محصولات ABS پراید |
اجزای تشکیل دهنده سیستم abs
هر سیستم فنی از از اجزای مختلفی تشکیل شده است. طراحان هنگام طراحی سیستمهای فنی با توجه به عملکردی که قرار است آن سیستم داشته باشد اجزای مختلفی با عملکردهای متفاوت طراحی میکنند. سیستم ای بی اس نیز مانند دیگر سیستمهای فنی، از یکسری اجزای متصل به هم تشکیل شده است. در ادامه چهار مورد از اجزای اصلی سیستمهای abs را معرفی خواهیم کرد.
- سنسورهای سرعت
- پمپ
- والو
- کنترلکننده
- چراغ پشت آمپر ABS
| خرید کاسه چرخ عقب ABS خودروهای پراید: کاسه چرخ عقب ABS پراید 111 – کاسه چرخ عقب ABS پراید 131 |
سنسورهای سرعت
یکی از اطلاعاتی که سیستم abs برای عملکرد درست به آن نیاز دارد آگاه شدن از قفل شدن چرخها است. سنسورهای سرعت به همین منظور در این سیستم به کار گرفته شدهاند. این سنسورها قفل شدن چرخ را به سیستم ای بی اس اطلاع میدهند.
والو
والو یکی از مهمترین اجزای تشکیل دهنده سیستم ترمز ای بی اس است. والو در این سیستم معمولاً سه موقعیت زیر را دارد.
- در موقعیت اول والا در حالت باز قرار دارد. در این حالت فشار وارده از سیلندر اصلی در مسیر خود از ترمز ماشین عبور میکند.
- در دومین موقعیت والو با بستن سیم، فرایند جداسازی ترمز از سیلندر را انجام میدهد. در این حالت از فشار وارده در ترمز جلوگیری میشود. با این اقدام راننده دیگر مجبور نیست به پدال، فشار سخت وارد کند.
- در موقعیت سوم، والو مقداری فشار را از ترمز آزاد میکند.
والو وسیله ای است که برای مهار کردن جریان و فشار سیالات به کار می رود. وظایف اصلی شیرهای صنعتی عبارتند از : 1. قطع و وصل کامل جریان 2. جلوگیری از بازگشت مایعات و گازهای عبور کرده 3. تنظیم عبور مقدار مورد نیاز مایعات و گازها 4. تنظیم و کنترل مقدار و فشار مایعات و گازها 5. کنترل و ایمن نگه داشتن دستگاههای تحت فشار.
به نقل از فردآب
پمپ
از آنجایی که فشار ترمز توسط سوپاپ کاهش پیدا میکند باید به طریقی فشار از دست رفته جبران شود. پمپ وسیلهای است که دقیقاً این وظیفه را بر عهده دارد. به عبارت دیگر زمانی که سوپاپ فشار ترمز را کاهش میدهد، پمپ سریعا فشار ایجاد شده را جبران میکند.
کنترلکننده
کنترلکننده در واقع نوعی پردازنده است که سوپاپها را مورد کنترل قرار میدهد.
چراغ پشت آمپر ABS
یکی از مزایای سیستم ای بی اس کنترل خودکار و مداوم آن است. به این منظور، یک لامپ هشدار دهنده در قسمت صفحه نمایش مقابل راننده تعبیه شده است. روشن شدن لامپ، نشان دهنده ایجاد مشکل در عملکرد سیستم ای بی اس است. به طور کلی این چراغ به مدت چهار ثانیه هنگام روشن کردن ماشین، روشن میشود. در این حالت در واقع سیستم نشان میدهد که در حال کنترل کردن خود است. معمولا این چراغ باید پس از ۴ ثانیه خاموش شود. در این صورت راننده متوجه می شود که سیستم کاملاً عملکرد عادی دارد. در صورتی که لامپ پس از چهار ثانیه، هنوز روشن بماند نشان دهنده ناسالم بودن عملکرد سیستم ای بی اس است.
| مشاهده و خرید سنسور ABS خودروهای سایپا از اتوپراید: سنسور abs پراید – سنسور abs تیبا |
تفاوت عملکرد خودرو با ترمز ABS و ترمز معمولی
به محض فشردن پدال ترمزهای معمولی، سرعت چرخها به صفر میرسد. با این حال این تناسب سرعت منجر به توقف کامل خودرو نمیشود. هنگام گرفتن ترمز در سیستم abs، کاهش سرعت چرخها طوری تنظیم میگردد که با توقف خودرو متناسب باشد. به این وسیله بین کاهش سرعت خودرو و ترمز کردن چرخها هماهنگ سازی به وجود میآید. به عبارت دیگر سیستم های ای بی اس توقف خودرو را با سرعت ترمزگیری هماهنگ میکنند.
به طور مثال زمانی که در یک جاده لغزنده، پس از فشار بر پدال، ترمز معمولی چرخها فشار وارد میشود ، خودرو لیز میخورد. در حالیکه خودرو مجهز به سیستم abs پس از ترمز، از قفل شدن چرخها جلوگیری میشود در نتیجه کنترل خودرو همچنان به دست راننده است.
| خرید سنسور ABS خودروهای پراید: سنسور ABS چرخ عقب پراید 131 – سنسور ABS چرخ عقب پراید 111 |
مزایای ترمز ای بی اس چیست؟
سیستمهای ترمز abs مزایای زیادی دارند. مهمترین مزیت این سیستمها ممانعت از ایجاد سرخوردگی چرخها در زمان ترمز کردن است. به این وسیله خودرو در زمان درست متوقف میگردد؛ در نتیجه راننده میتواند پس از ترمز گرفتن هنوز کنترل خودرو را در دست داشته باشد.
انواع مختلف ترمز ABS
ترمزهای موجود در سیستمهای ترمز ضد قفل مختلف هستند. به همین دلیل این سیستمها بر اساس نوع ترمزی که در آنها کار گذاشته شده است به انواع مختلفی تقسیم میشوند. در ادامه انواع سیستمها همراه با توضیحات مربوط به آنها ارائه خواهد شد.
ترمز ABS چهار کاناله
در ترمز ای بی اس چهار کاناله، چهار چرخ وجود دارد که همه آنها به صورت سنسور سوپاپ هستند. این مدل بهترین نوع ترمز ای بی اس است. در این مدل، سرعت هر چهار چرخ به طور جداگانه مورد بررسی قرار میگیرند. در نتیجه ترمزگیری با حداکثر قدرت انجام میشود. از آنجایی که در ترمز ای بی اس چهار کاناله، در ترمز کردن بهترین عملکرد را دارد، سطح کنترلگری در آن در بهترین حالت خود قرار میگیرد.
ترمز ABS سه کاناله
این مدل سیستمها بیشتر مناسب وانت ها است. در این نوع سیستمها هر دو چرخ جلو به سنسور سرعت و سوپاپ مجهز میشوند. اما فقط یک اکسل و یک سوپاپ برای هر دو چرخ عقب کار گذاشته میشود؛ به همین دلیل این مدل سیستم را سه کاناله مینامند.
ترمز ABS تک کاناله
در این نوع سیستمها، فقط یک سوپاپ با یک سنسور سرعت برای هر دو چرخ عقب به کار میرود. زمان به کار گرفتن ترمز ای بی اس تک کاناله، چرخهای عقب مورد کنترل قرار میگیرند. کاربرد این نوع سیستمها بیشتر مناسب وانت ها و خودروهای سنگین هستند.
| خرید لوازم یدکی خودروهای پراید: لوازم یدکی پراید 141 – لوازم یدکی پراید 111 – لوازم یدکی پراید صبا |
سخن پایانی
سیستم ترمز abs با توجه به کاربردی که دارد برای امنیت سرنشینان خودرو بسیار مهم است. این سیستمها شرایطی ایجاد میکنند که به موجب آن راننده میتواند روی ترمز ماشین کنترل داشته باشد. در نتیجه استفاده از این سیستمها میتواند امنیت ماشین را هنگام رانندگی در جادههای لغزنده افزایش دهد. امیدوارم از مطالعه این مقاله از اتوپراید لذت برده باشید. اگر تجربه ای درمورد استفاده از ترمز ABS دارید در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.
مقالات مرتبط: مهم ترین دلایل سفت شدن پدال ترمز و راهکار حل مشکل | بهترین مارک لنت ترمز پراید و تیبا کدام است؟
از کجا بفهمم سیستم abs ماشین خراب شده یا نه؟
سلام
یکی از بارزترین علائمی که با اون میتونید به خراب شدن سیستم ترمز ABS پی ببرید، روشن شدن چراغش هستش.